Tüm Hakları Saklıdır... powered by blackhawk20. sahinali_77@hotmail.com. Tasarım Ali Şahin Karabulut. copyright©2009

AMASYA İLİNİN COĞRAFİ DURUMU

İlin arazisi, volkanik olaylar sonucu oluşmuş, oldukça kırık bir yapıya sahiptir. En önemli sıradağı (2.045) m. Yüksekliğindeki Akdağ dağıdır. İlin batı kısmı nispeten daha az engebelidir. Bölgede arazi yapısı bakımından Karadenize uzanan dağ silsileleri, Tavsandağı ve Akdağ, iç kesimde Sakarat, güneyde Sarıtaş ve Karataş, batıda İnegöl dağlarının aralarındaki Yeşilırmak ve Tersakan ırmakları çöküntüsünün meydana getirdiği araziler üzerinde ilçeler dağılmıştır. İl merkez ve Taşova ilçelerinin geneli Gümüşhacıköy ve Göynücek ilçelerinin bir kısmı bu dağ serileri içinde kalır. Arazi tarım alanları dışında genelde sert kayalık ve ormanlıktır. Deniz seviyesine göre ortalama rakım (425 m)'dir. Bu arazinin %35'i ormanlık alanlardır.

Canik, Doğan, Çukulu, Fındıklı, Bağlı, Esel, Şahinler, Başyurt, Boğalı, Akdağ, Çukurca, Obruk, Kuzpınar yaylaları Mart-Ekim aylarında yaylacılar tarafından kullanılmaktadır.

Gümüşhacıköy İlçesi Bacakoğlu köyünden başlayıp Gümüş beldesinden devamla Merzifon Ovasıyla birleşen Gümüş Ovası, Suluova ilçesinde Tersakan çayının oluşturduğu Eraslan ovası, İl Merkez ve Göynücek bölgesi arasındaki Mengel ovası önemli ovalardandır.

Sivas'ın Köse dağından doğan Yeşilırmak, il arazisine güneyden girer, Kayabaşı mevkiinde (256 Km)'lik Çekerek çayı ile birleşerek Amasya'nın içinden geçer ve kuzeyinde batıdan gelen Tersakan çayını da içine alarak Tokat ili topraklarına girer ve Samsun ili Çarşamba ilçesi topraklarından Karadeniz'e dökülür.

Taşova İlçesinde bulunan ve İl Merkezine 63 Km uzaklıktaki 800 Metre rakımlı Borabay krater gölü bölgedeki en önemli göldür.

Yıllık ortalama yağış miktarı 474 kg/m2'dir. En yağışlı ay 13.3 kg/m2 ile nisan ve en kurak ay da 3.4 kg/m2 ile ağustostur. En soğuk ay olan ocak ayında ortalama sıcaklık 3 derece, en sıcak ay olan temmuzda ortalama sıcaklık 24 derecedir.

        BİRLİĞİMİZ